PODIJELI

U petak, 12. jula 2019. godine, u Omladinskom centru IPAK-SHL u Križevićima održano je književno veče sa Mehmedom Đedovićem, čime je otpočela kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019”.

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić” ove godine će se održati u periodu od 12. jula do 24. augusta, a u okviru manifestacije biće organizovani kulturno-vjerski i zabavno-sportski sadržaji.

Književno veče sa Mehmedom Đedovićem, koje je održano u petak, 12. jula, u Omladinskom centru IPAK-SHL u Križevićima, označilo je zvanični početak ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić”.

Na početku književne večeri sa Mehmedom Đedovićem govorili su Enver ef. Alić i Ibrahim Aljić, glavni imam i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Ibrahim Aljić, predsjednik Medžlisa IZ Kalesija i predsjednik Organizacionog odbora, prisutnima je predstavio program ovogodišnje manifestacije govoreći o planiranim sadržajima koji će se organizovati u narednih 45 dana koliko će trajati manifestacija.

Enver ef. Alić u uvodnom dijelu književne večeri govorio je o Mehmedu Đedoviću, koji je kroz pisanu riječ o mjestima i ljudima koji borave uz rijeke Spreča i Drina, na najljepši način predstavio naše krajeve i nas same.

Centralni dio književne večeri bilo je “upoznavanje Mehmeda Đedovića” kroz njegovu pisanu riječ. Čitajući stihove svojih pjesama Mehmed Đedović prisutnima je kazivao o adetima i običajima, historiji i prošlim vremenima, ljubavnim jadima… Kroz stihovanu riječ i komentarom književnika kako je nastala pjesma Mehmed Đedović uspio je prisutnom auditoriju dočarati i približiti ljepotu kazivanja i pisanja.

Moderator programa bio je Adem Karić, a književno veče sa Mehmedom Đedovićem završeno je predstavljanjem njegovog posljednjeg djela “Malo čudo”.

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” nastavlja se 19. jula kada će se u BKC-u “Alija Izetbegović” u Kalesiji organizovati Okrugli sto na temu “Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta bosanskih muslimana”, sa početkom u 17.30 sati.

MIZ Kalesija
(NKP.ba)

PODIJELI