PODIJELI

Ograničen broj vjernika nakon izlaska iz karantina danas je počeo s obavljanjem obreda hadža, a historijske fotografije tavafa oko Kabe u vrijeme pandemije koronavirusa obišle su svijet.

Obrede hadža samo prošle godine obavljalo je više od dva miliona vjernika iz cijelog svijeta, a zbog pandemije koronavirusa ovogodišnji hadž mogu obaviti samo državljani Saudijske Arabije, odnosno njih 1.000. 

Međutim, prema informacijama saudijskih medija očekuje se i prisustvo vjernika iz inostranstva koji bi po izlasku iz karantina trebali obaviti obrede hadža, ali brojka ne bi trebala prelaziti više od 10.000 osoba.

Danas je po prvi put nakon četiri mjeseca harem u Mekki otvorio vrata za veći broj vjernika koji su obavili počasni tavaf prilikom dolasku u Mekku i koji predstavlja sunnet u Islamu.

Tavaf se obavlja organizovano te su svi vjernici dužni prilikom ulaska u harem nositi masku, a prilikom obavljanja tavafa obavezno je i poštivanje distance između vjernika.

Harem je u potpunosti dezinficiran, a vjernici suprotno vjerskim običajima ove godine ne mogu dodirivati Kabu.

Svi vjernici su prilikom dolaska na obrede hadža, kako su to ranije izvijestili saudijski mediji, dobili dezinfikovane kamenčiće za obred kamenovanja šejtana, tespihe, ihrame, zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

Centralni događaj, hodočašće na planini Arafat, planiran je sutra, a prvi obredi obavljeni su već danas.

(NKP.ba)

PODIJELI