PODIJELI
  • Kako je naučno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbeni šator u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmjeni ručak, malo je komplikovanije

Milovan Veselinović (67) zvani Hoki, iz sela Klenje u sjevernoj Mačvi, bio je na najmanje 4000 svadbenih veselja širom Srbije, i to kao – nezvani gost.

– Lijepo se obučem i zakitim ruzmarinom, pa ko me ne bi primio? U dobrom raspoloženju mu čestitam, pa domaćin i ne razmišlja o tome ko sam ja. A ako mu i prođe kroz glavu da me ne poznaje, onda zaključi, normalno, da sam s mladine strane. Mladini, opet, misle da sam iz tazbine – pohvalio se Hoki u razgovoru za portal Mitrovica.info.

Iako se dočepao i sedme decenije, oduvijek je, kažu, pjevao kao mladić. „Ljubi, ljubi, druže moj, djevojke i žene, al’ ostavi bar jednu da se nađe za mene“, demonstrirao je često svoj talenat pred kafanom u svom rodnom Klenju. Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.

– Nije rijedak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno. Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: “Mole se gosti, zvani i nezvani, da sjednu za sto.” E, to vam znači da su svi dobrodošli – objašnjava Hoki.

Ali nije svugdje tako. Kako je naučno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbeni šator u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmjeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dospjeti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

– A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Volio sam “bambuse” i špricere, a sad pijem samo rakiju – kaže Hoki.

Za pola stoljeća on je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje 3.000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

– A gdje je ljepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vrijeme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen. I bez obzira na to što je riječ o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima – govori on i pokazuje svoje prevozno sredstvo.

Ipak, Milovan nigdje nije išao bez poklona. U početku je, kaže, na svadbe često nosio lustere. Da ga se sjete mlada i mladoženja kad ugase svjetlo… A poslije, imajući manje novca, nosio je tranzistore, fenove za kosu…

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pjevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002).

(NKP.ba)

PODIJELI