Političari iz BiH u sekundi potroše 275 maraka budžetskog novca

Političari iz BiH u sekundi potroše 275 maraka budžetskog novca

134
0
SHARE

Informacije o javnoj potrošnji nisu lako dostupne javnosti, što je samo jedan od mnogobrojnih pokazatelja kako se vlast odnosi prema onima koji ih plaćaju.

Članovi Centra za zastupanje građanskih interesa još prošle godine postavili su brojač javne potrošnje u Ferhadiji, kako bi građani u svakom trenutku znali koliko njihovog novca troše budžetski korisnici.

Trenutno je potrošnja blizu 9 milijardi maraka, prenosi TV Sarajevo.

Građani plaćaju poreze, doprinose i razne vrste taksi, te na taj način pune budžetske kase. Institucije vlasti s tim novcem postupaju neodgovorno, kažu u Udruženju “Kult”.

“Dok na jednoj strani trošimo novac, na drugoj se zadužujemo, javni dug se povećava svake godine sve više”, rekao je za TVSA Rusmir Pobrić, koordinator inicijative “Javni novac pod lupom”.

Iako je ekonomska kriza u našoj zemlji, u samo jednoj sekundi političari potroše 275 maraka, ne razmišljajući o rastućim dugovima. Budžete ne treba umanjiti, nego izvršiti preraspodjelu sredstava.

“Ono što bi trebalo sada, to je dati onim faktorima koji mogu generisati novu vrijednost, tako da im budžeti daju podršku, a kada imamo ostvaren ekonomski rast, onda oporezujemo, da bismo imali za loša vremena”, mišljenja je Damir Mehmedbašić, Centar za zastupanje građanskih interesa.

Budžetsko rasipništvo izgleda gotovo zakonito, jer službena evidencija ne povlači nikakvu odgovornost.

Dok zaduženja rastu, samo 14% kreditnih sredstava usmjereno je na razvoj privrede. BiH otplaćuje i vanjski dug od skoro 800 miliona, tvrde u Udruženju Kult.

 

(NKP kalesijski.com)