Pooštrene kazne za nepropisno parkiranje

Pooštrene kazne za nepropisno parkiranje

391
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

parkiranje kalesijaVozačima u našoj zemlji od 19. marta uz prekršajne će biti izricane i novčane kazne za parkiranje na zelenim površinama, trotoarima ili drugim nepropisnim mjestima, čak ako na njima i ne bude istaknut znak zabrane parkiranja.

Odredba izricanja novčanih kazni za nepropisno parkiranje i tamo gdje nema znaka zabrane iz ranijeg zakona o saobraćaju izbrisana je prije tri godine, a u zakon je vraćena prošlomjesečnim izglasavanjem u Parlamentarnoj skupštini BiH, o čemu je odluka objavljena jučer u ‘Službenom listu BiH’.

Vraćanje novčanih sankcija u Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH posebno pozdravljaju u policiji.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, u izjavi za Dnevni avaz kaže da su policiji posljednje tri godine bile svezane ruke kada je u pitanju izricanje novčanih kazni, čak i kad bi vozači automobil parkirali na zelenoj površini ukoliko na njoj nema znaka zabrane.

‘Očekujemo da će ponovno uvođenje novčanih sankcija za nepropisno parkiranje uvesti reda u saobraćaj i da će omogućiti lakši rad policiji. Istovremeno se nadamo da će ove izmjene zakona preventivno djelovati na vozače i da će se pridržavati saobraćajnih pravila i propisa’ – kaže Nefić.

Hoće li uvođenje novčanih sankcija za nepropisno parkiranje, a na koje u BiH nisu imuni ni pojedini ministri i drugi zvaničnici, među kojima po saobraćajnim prekršajima prednjači federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, imati efekta, tek ćemo vidjeti.

No, ono što se zna jeste da je, zbog greške u zakonu, BiH u protekle tri godine izgubila više od osam miliona maraka, jer je policija novčane kazne mogla izricati samo za parkiranje na mjestima gdje je postavljen znak zabrane.

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u 2009. godini, prije nego što je napravljen propust u zakonu, u našoj zemlji je za nepropisno parkiranje izrečeno kazni u visini od oko 4,6 miliona KM.

Već u narednoj godini, kada je, u junu, došlo do izmjene zakona, ovaj iznos je prepolovljen, dok je u 2011. izrečeno kazni u vrijednosti nešto većoj od milion maraka.

Da nikada nije vladao veći saobraćajni haos, a da je izrečeno manje novčanih kazni, svjedoči i podatak iz prošle godine, kada su za nepropisno parkiranje vozači kažnjeni u ukupnom iznosu od oko 980 hiljada KM. Naplativost kazni u protekle četiri godine kretala se oko 85 posto, dok u 2012. iznosi oko 70 posto.

(NKP kalesijski.com)