Popis stanovništva završava danas u 21 sat

Popis stanovništva završava danas u 21 sat

234
0
SHARE

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine završit će, kako je i planirano, danas 15. oktobra u 21 sat.
popis stanovnistva u bih
Agencija za statistiku BiH je jučer na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da do 16 sati potvrde kroz centralni informacioni sistem da mogu na vrijeme završiti popis.

Na osnovu dobivenih potvrda sa terena konstatovano je da se popis moše završiti u predviđenom roku, večeras u 21 sat.

O završetku popisa javnost će biti informisana sutra 16. oktobra. na pres konferenciji na kojoj će govoriti direktor Agencije za statitistiku Zdenko Milinović; koordinator za popis Vijeća Ministara BiH, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić i Pieter Everaers, direktor Eurostata i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije.

Prema podacima koje su prikupili Udruženje građana Zašto ne i Koalicija Jednakost, u okviru projekta Popismonitor mnogo toga nije bilo uredu u vezi sa popisom. Istaknuto je da prije svega institucije BiH nisu bile dovoljno pripremljene za popis stanovništva te ugovori i izjave o povjerljivosti nisu bili potpisani, određeni broj popisivača nije obučen za taj posao, a pitanja u popisnici nisu bila potpuno jasna građanima BiH.

(NKP.BA)