PODIJELI

Dugogodišnja socio-ekonomska kriza u BiH ima velike direktne posljedice na pojedince i porodicu. Život je danas izazovniji nego što je bio ikada prije: u sve smo većoj oskudici a istovremeno u stalnoj trci za novcem, život se svodi na preživljavanje. Teške okolnosti dovode nas do povećanja straha, anksioznosti, zabrinutosti i depresije.

Nakon pojave COVID-a, situacija je još kritičnija

Stanje je postalo još gore od nastupanja COVID-19 pandemije. Ljudi su sve više pod stresom, u porodicama su sve prisutnije svađe, u porastu je nasilje, broj razvoda, broj suicida… Djeca i mladi se sve češće odaju rizičnim ponašanjima.

˝U BiH je tokom pandemije COVID-a bez posla ostalo preko 30.000 radnika. Kada na ionako tešku situaciju dodate egzistencijalni strah, jasno je da je mentalno zdravlje građana/ki postalo ozbiljno ugroženo. Na žalost, institucije koje djeluju u ovoj oblasti, nemaju dovoljno kapaciteta da se nose sa ovako brzorastućim problemom˝, navodi Ivona Erdeljac, program direktorica Udruženja Amica Educa.

Pomoć je dostupna ako pomoć tražimo

Porodično/psihološko savjetovalište Amica Educe je mjesto u kojem građani/ke Tuzlanskog Kantona mogu dobiti podršku i pomoć za prevladavanje psiholoških poteškoća i razvoj unutarnjih snaga neophodnih za prevazilaženje kriznih životnih situacija.

Amica Educa ima iskusne profesionalce/kinje iz oblasti psihosocijalnog rada, mentalnog zdravlja i obrazovanja. Umreženi su i direktno sarađuju sa brojnim institucijama i organizacijama iz ovih oblasti čime je pomoć koju pružaju građanima/kama sveobuhvatnija. Već skoro 25 godina kontinuirano rade na osnaživanju građana/ki a samo u posljednjih 5 godina direktno su podržali više od 7000 građana i 160 porodica u riziku.

˝Bio sam na korak od toga da pobjegnem od svega. Ništa mi više nije imalo smisla. Na poslu sam bio nezadovoljan i platom i uslovima, žena je sa djecom otišla od mene i ne čudi me što je to uradila. Kada sam počeo dolaziti u Porodično/psihološko savjetovalište ugledao sam svjetlo na kraju tunela. Toliko razumijevanja i toliko podrške nisam nikada nigdje drugo dobio nego ovdje. Shvatio sam šta mi treba i kako ću do toga doći. Mogu slobodno reći, tu sam postao bolji čovjek“, poručio je jedan od korisnika Porodičnog/psihološkog savjetovališta Amica Educa.

Potrebno je osigurati neprekidan rad Porodičnog savjetovališta

Iako je rad Porodičnog / psihološkog savjetovališta povremeno sufinansirano od strane različitih donatora iz zemlje i inostranstva, Amica Educa ulaže velike napore da osigura kontinuitet u pružanju pomoći građanima Tuzlanskog kantona. U skladu sa time pokrenuli su inicijativu kojom žele da Porodično/psihološko savjetovalište bude kontinuirano sufinansirano od strane Vlade Tuzlanskog Kantona.

Podrška građana/ki u ovim naporima će biti od velikog značaja u ostvarivanju ovog cilja te iz Amica Educe pozivaju da se građani/ke uključe u ovu zagovaračku kampanju i osiguraju kontinuitet u radu Porodičnog/psihološkog savjetovališta, tako što će potpisati online peticiju koju možete otvoriti na ovom linku  https://bit.ly/31B6gp9 kao i na web stranici Amica Educahttps://www.amicaeduca.ba/novost.php?id=29

Inicijativa je podržana u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje organizacija civilnog društva u BiH”, 2018-2020. kojeg realizira CARE International u BiH zajedno s CARE-om Češka, u okviru razvojne saradnje Češke Republike.

(NKP.ba)

PODIJELI