PODIJELI

Nakon što je delegacija JP “Željeznice Federacije” prošle sedmice (četvrtak, 13.04.2017.) obišli pružni prelaz u kalesijskom naselju Prnjavor, već ove sedmice su ispunili svoje obećanje i napravili nove pragove na pružnom prelazu.

Podsjećamo, deelgaciju su činili Kalesijac Suad Hasanović, koji je član Upravnog odbora JP “Željeznice Federacije”, te Zuhdija Salihović – direktor za infratstrukturu JP ŽFBiH Prometno-poslovnog područja Tuzla, Muradif Gutić – direktor prometno-poslovnog područja.

 • Prelaz na pruzi u Prnjavoru je višedecenijski problem sa kojim se susreću mještani ovog kalesijskog naselja.
  Prelaz preko pruge mještani ovoga naselja koriste svakodnevno, a naročito tokom proljeća i ljeta, jer je to jedina poveznica sa poljoprivrednim zemljištem.
  Pored mještana Prnjavora, ovaj pružni prolaz u vše navrata tokom godine je često i jedina veza za mještane kalesijskih naselja Gojčin, Jelovo Brdo i Zelina, jer podvožnjak nedaleko od centra Kalesije bude pod vodom nakon svake kiše koja potraje duže od jednog dana.
  Mještani Prnjavora, kao i ostali građani općine Kalesija, ovaj pružni pelaz koriste na vlastitu odgovornost.
  Naime, radi se o neuslovnom prelazu, koji ne ispunjava ni minimum tehničkih uslova, pa se čak događalo da se vozila doslovno zaglave na pružnom pelazu.
  Srećom, iako problem traje duži niz godina do sada nije bilo povrijeđenih.
  Ipak, bilo je pitanje sam vrermena kada će doći do tragedije, koja zasigurno pokrenula razna pitanja…

Pružni prelaz je sada proširen i postavljeni su novi pragovi, kako ne bi bilo lomova na prelazu koja bi otežavala prelaz za motorna vozila.
U narednom periodu bi trebalo postaviti i nova obilježja “Andrijinih križeva” sa obje strane prilaznog puta.

Rampe na pružnom prelazu že uvijek biti otvorene, a vozovi će u narednom periodu imati naredbu da prilikom dolaska do ovog pružnoog prelaza uspore ili se po potrebi u potpunosti zaustave.

Nakon što su iz “Željenzica” zavšrili ovaj dio posla, ostvareni su i preduslovi da se asfaltira prilaz pruzi sa obje strane, u dužini od 50-tak metara, ili čak da se put iz Prnjavora spoji sa cestom koja od centra Kalesije vodi prema naseljima Jelovo Brdo, Gojčin i Zelina.

(NKP.ba)

PODIJELI