Potpisani ugovori o stipendiranju između Fondacije “Hastor” i učenika iz Kalesije

Potpisani ugovori o stipendiranju između Fondacije “Hastor” i učenika iz Kalesije

178
0
SHARE

Predstavnici fondacije “Hastor”, u prisustvu načelnika općine Nedžada Džafića, potpisali su u danas u Kalesiji ugovore o stipendiranju 32 učenika s područja kalesijske općine.
POTPISIVANJE STIPENDIJA

Mjesečnu stipendiju u iznosu od 100 KM idućih godinu dana primat će 22 učenika učenika osnovne škole, dok će 10 srednjoškolaca mjesečno dobivati 150 KM. Općinski načelnik, Nedžad Džafić se zahvalio predstavnicima Fondacije Hastor koji od 2006. godine stipendiraju kalesijske učenike i studente i istakao da se, pored općinskih stipendija, broj stipenedista u Kalesiji stalno povećava.

– Radi se o značajnoj pomoći učencima i studentima iz Kalesije, koji narednu godinu dana mogu planirati ova sredstva za dalje školovanje. Ove stipendije imaju poseban značaj jer se dodjeljuju djeci slabog imovnog stanja, a koji su odlični učenici, kazao je Džafić.

Pored učenika osnovnih i srednjih škola, početkom nove akademske godine, bit će potpisani i ugovori sa kalesijskim studentima, koji će dobivati po 250 KM. Fondacija Hastor će u školskoj 2014/2015. godini podijeliti ukupno 1.211 stipendija za djecu i omladinu sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Ova Fondacija je ove godine povećala broj stipendista i obezbijedit će stipendije za 531 osnovca, 518 srednjoškolaca i 162 studenta.

Inače, Fondacija Hastor je prvenstveno posvećena djeci i mladima čija socio-ekonomska situacija otežava uspješan pristup školovanju, te ih svojim radom podržava i ohrabruje u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojoj zajednici. Fondacija je osnovana 2006. godine i najznačajnija je fondacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini ali i regionu.

(NKP.ba)