Povelja Kulina bana slavi 831. rođendan

Povelja Kulina bana slavi 831. rođendan

546
0
SHARE
  • Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ”.

Ovim riječima starobosanskog narodnog jezika, napisanim na bosančici, počinje najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument – Povelja Kulina bana. Na današnji dan, Ugovorom od 29. augusta 1189. godine, je Ban Kulin dopustio Dubrovčanima slobodno trgovanje po Bosni. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome južnoslavenskom svijetu koji je pisan na papiru sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima. Nastala je nakon ugarsko-bizantskih ratnih sukoba, 50-ih i 60-ih godina 12. stoljeća.

“Ovakav dokument je mogao samo donijeti suveren u državi koja je bila suverena u odnosu na susjedne države. Iz tog razloga ovaj dokument predstavlja neprocjenjivu vrijednost. Potvrđuje hiljadugodišnji razvoj Bosne, da je i tada Bosna postojala” – kazao je Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu UNTZ.

Dokument neprocjenjivog značaja svjedoči o dubokim korijenima bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog naslijeđa srednjovjekovne Bosne.

Ne može niko osporiti kao što sada pričaju da je Bosna nastala u Dejtonu. Imamo član 1. u Ustavu koji kaže „Bosna nastavlja svoj kontinuitet“. To znači nastavlja hiljadugodišnji kontinuitet. Od ovog perioda i ovaj dokument služi kao brana od negiranja države Bosne kao hiljadugodišnje države” – naglasio je Hasanović. 

Original ovog dokumenta se nalazi u Rusiji, Sankt Petersburgu, a dvije prepiske u Dubrovniku. Bosanski Ban Kulin je ovim dokumentom obećao Dubrovčanima slobodu kretanja na teritoriji Bosne, oslobodivši ih plaćanja carine ovim dokumentom. Kulin ban je bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Bio je jako značajan vladar, koji je poznat po svojoj povelji. Ostao je upamćen po izreci “Od Kulina bana i dobrijeh dana”, jer Bosna za vrijeme njegove vladavine doživljava razvoj. Bosna je njegovu vladavinu provela u miru.


(NKP.ba)