Poznato koliko u Njemačkoj živi osoba koje su se iselile iz BiH

Poznato koliko u Njemačkoj živi osoba koje su se iselile iz BiH

637
0
SHARE

Bosnu i Hercegovinu je tijekom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola milijuna građana otišlo je iz zemlje od 2013. godine, piše Večernji list BiH.

Ovo su rezultati istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH. BiH su 2013. napustile 24.043 osobe.
I u idućih nekoliko godina radilo se o sličnom broju odlazaka. Drastičniji rast dogodio se 2019. godine kada je iz BiH otišlo blizu 57.000 građana. U toku 2020. godine 85.000 osoba preselilo je u inozemstvo.

Trendovi odlazaka već odavno ne zahvaćaju samo ruralna područja, mlade i kompletne obitelji napuštaju i urbane sredine, velike gradove u BiH.
Najviše odlazaka kompletnih obitelji bilježi se u Posavini, na sjeveru BiH, te na područjima Hercegovine.
Iseljavanje nije samo problem BiH, nego cijele regije. Za najveći broj građana s ovih prostora Njemačka je “obećana zemlja” koje se nastoje domoći pod svaku cijenu. Prema procjenama blizu 2 milijuna osoba od ukupnih 20 mil. migranata u Njemačkoj, osobe su s prostora bivše Jugoslavije.

Dejan Kovač, hrvatski ekonomist, na svom je Facebook profilu objavio podatke koliko je građana zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije u Njemačkoj.


Prikazani podaci u stvarnosti su dosta veći, a ono što više treba brinuti ove zemlje uzlazni je trend dolazaka u Njemačku.
Prema podacima, koje je objavio, oko 10% migrantske populacije u Njemačkoj čine osobe s prostora bivše Jugoslavije. Kovač naglašava da je podatak od dva milijuna zapravo podcjenjivanje broja osoba koje su iz bivše Jugoslavije otišle u Njemačku te da je realna brojka puno veća.

Kao probleme prilikom određivanja odredio je što treba mjeriti – jesu li osobe podrijetlom iz neke države, a zatim i stopu naturalizacije ili broja osoba koje uzmu njemačko državljanstvo. Drugi problem su druga generacija migranata, tj. djeca koja žive u kućanstvu s roditeljima, a sami imaju samo njemačko državljanstvo, a treći problem su osobe s kratkoročnim ugovorima i osobe koje su povratnici.
Za povratnike je naveo da su bili aktualni poslije rata, ali da od 2000. godine nije pad zbog povratnika, nego je pad zbog naturalizacije jer su naši ljudi postajali Nijemci.

Prema grafikonu koji je Kovač objavio, u Njemačkoj živi 373.000 migranata iz BiH, 426.845 migranata iz Hrvatske i 330.000 s prostora Srbije i Crne Gore.
Nedostatak radne snage u Njemačkoj još više će potaknuti iseljavanje s ovih prostora. Njemačka se trenutačno bori s manjkom kvalificirane radne snage zbog čega joj prijeti gospodarski kolaps.

Naime, njemačkim zanatskim obrtima nedostaje čak 250.000 radnika. Prema podacima Udruge njemačkih obrtnika (ZDH) trenutačno je u agencijama za zapošljavanje 150.000 slobodnih radnih mjesta. No s obzirom na to da neke tvrtke ne traže radnike preko agencija za zapošljavanje, u Udruzi procjenjuju da je stvarna brojka oko 250.000 te da se očekuje još veći rast, piše Spiegel.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uputio je apel nadležnim institucijama na višim razinama vlasti da trend iseljavanja mora biti zaustavljen jer je to trenutačno gorući problem po BiH u ekonomskom smislu.

Koliko je nužno poduzeti korake i zaustaviti odlaske iz BiH, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH u kojima je jasno navedeno da je za tri mjeseca zemlju napustilo više od 5000 ljudi, koji su dobili posao u samo dvije strane države, Sloveniji i Njemačkoj.

(Večernji list BiH/ NKP.ba)