PODIJELI

Bijesne priče prevarenih kupaca polovnih automobila nisu rijetkost kod nas. Razlog tome je nedovoljna upućenost u to što i kako treba provjeravati kod vozila.
Upravo zbog toga donosimo nekoliko bitnih savjeta stručnjaka, što je naročito važno pred UKIDANJE CARINE NA POLOVNA VOZILA

Našli ste novog potencijalnog limenog ljubimca preko oglasa ili na sajmu, ali strahujete da ne budete prevareni pa da vas polovni auto iznevjeri već nakon nekoliko dana? Evo nekoliko savjeta stručnjaka.

Prije svega, treba napomenuti da prilikom kupovine polovnog automobila nikako ne smijete biti lakovjerni, te dobro provjerite svaku ključnu informaciju.

Pregled u stanici za tehnički pregled u blizini prodavača automobila se ne preporučuje, jer postoji mogućnost da se prodavač možda unaprijed dogovorio s radnicima koji bi mogli reći da je automobil u redu.

Preporučuje se da automobil pažljivo pogleda mehaničar kojem vjerujete. Ističe se da eko-test nije nimalo teško prevariti. Potrebno je samo automobil ”propuhati” na autoputu i dobiće prolaznu ocjenu.

Pozornost treba obratiti i na kilometražu te u saradnji sa stručnom osobom provjeriti da prijeđena kometraža nije ručno smanjena. Takođe, samo vizuelni pregled ovjesa ne mora otkriti sve detalje, a neohodno je provjeriti i debljinu lima na kritičnim točkama kako bi se vidjelo je li automobil možda ‘kitan’ kako bi se prikrili tragovi nesreća.

Da zaokružimo, prilikom kupovine polovnog automobila bitno je naći stručnu osobu koja će s vama pregledati automobil i dati vam svoju presudu, a ujedno vam i preporučiti gdje obaviti detaljnije preglede, piše Net.hr.

(NKP kalesisjki.com)

PODIJELI