Predsjedništvo BiH usvojilo SSP: Odblokirane evropske integracije BiH

Predsjedništvo BiH usvojilo SSP: Odblokirane evropske integracije BiH

145
0
SHARE
Foto: Ilustracija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojilo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čime je otkočen ranije blokirani put BiH ka Evropskoj uniji.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na adaptaciju SSP-a nakon što je Njemačka obećala pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u toku njegove implementacije.

Ovo je ujedno bio i znak članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenu Ivaniću da pristane i zajedno s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem parafira sporazum.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je nа 37. vanrednој sјеdnici dоniјеlо Odluku kojom se usvaja Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH je ovlastilo šefa Delegacije BiH za pregovore, Hamdu Tinjaka, da u ime Bosne i Hercegovine, parafira tekst Protokola”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ranije je Vlada RS-a odbacila adaptirani SSP jer je navodno štetan po interese poljoprivrednika iz ovog entiteta.

Pored mehanizma koordinacije i znatnog napretka u sprovođenju reformi u BiH, SSP je jedan od ključnih uslova kako bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH jednoglasno je usvojilo SSP, a Ivanić je u Banjoj Luci zakazao i konferenciju za medije u povodu adaptacije.

Jedan od ključnih zaključaka nedavno održanog sastanka članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio je da se do 17. jula mora završiti sa prilagodbom.

(NKP.ba)