PODIJELI

Zastupnici u Skupštini TK danas su na prijedloge klubova Hrvata i Srba za članove rukovodstva ovog zakonodavnog tijela izabrali Borisa Krešića iz Demokratske fronte (DF) i Žarka Vujovića (SDP).

Krešić je izabran sa 19 glasova za i 15 protiv, dok je Vujović u rukovodstvo Kantonalne skupštine izabran sa 19 glasova za i 15 protiv.

Nešto ranije za člana rukovodstva Kantonalne skupštine iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz Saveza za bolju budćnost (SBB) sa 19 glasova za i 15 suzdržanih. 

Foto: D.Z./Klix.ba

Inače, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela prethodila je rasprava, s obzirom na to da početkom sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vuković nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP).

Kako se kriza u Skupštini TK ne bi dodatno produbila, reagovao je zastupnik SDA Midhat Čaušević čiji je zaključak prihvaćen, a on se odnosi na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda. 

Shodno ovakvom zaključku većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Krešić i Vujović koji su na kraju izglasani.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da je ovakvom odlukom prekršeni Poslovnik i Ustav, jer kandidate nisu predložili klubovi u cijelosti, već njihove većine.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI