Prijateljstvo na djelu: Sedmogodišnjak sakuplja pomoć za devetogodišnjeg prijatelja iz Sirije

Prijateljstvo na djelu: Sedmogodišnjak sakuplja pomoć za devetogodišnjeg prijatelja iz Sirije

262
0
SHARE

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija

Murat Kusak, sedmogodišnji dječak iz Sirije, koji je sa porodicom iz ratom zahvaćene domovine prebjegao u susjednu Tursku, nakon što je stigao na slobodnu teritoriju pokrenuo je akciju pomoći svom devetogodišnjem prijatelju Ahmetu Nasrallahu, kojem su potrebna invalidska kolica.

Murat je saznao da djeca u Turskoj imaju mogućnost sakupljanja takozvanih “plavih čepova”, dijelova ambalaže za isporuku pitke vode, te se odlučio da pokrene jednu takvu akciju u cilju pomoći svom prijatelju, čija su kolica ostala u Siriji.

Murat i Ahmet su se upoznali prilikom napuštanja Sirije.

„Ahmetova invalidska kolica su ostala u Turskoj i sada cijelo vrijeme provodi u kući“, kazao je Murat, učenik prvog razreda osnovne škole.

On je također kazao da prikupljanjem ove pomoći želi pomoći svom prijatelju kojem su invalidska kolica veoma potrebna.

„Ahmet je uvijek u kući. Dok se mi vani igramo, on nas posmatra iz daleka. S obzirom da ne može hodati, ne može doći ni do nas. Razmišljao sam kako da mu pomognem i odlučio sam se na prikupljanje pomoći“, kazao je Murat.

On je naglasio da je dobio veliku podršku porodice i školskih drugova, te je do sada, za dva mjeseca, prikupljeno oko pet hiljada čepova.

„Za dobijanje invalidskih kolica potrebno je prikupiti deset hiljada čepova koje bi dostavio jednoj firmi za reciklažu, a koja za uzvrat daje invalidska kolica“, kazao je Murat.

Da bi ispunio zadatak on se odlučio na potragu po ulicama.

Muratov otac Selami Kusak kazao je da je veoma ponosan na sina zbog ovog čina.

„Murat svaki dan kući dolazi sa džepovima punim čepova. Veoma sam sretan zbog ovakvog ponašanja mog sina. Pružamo mu podršku na sve načine, tako da sam i ja u firmi gdje radim postavio jednu kutiju u kojoj se prikupljaju ovi čepovi“, kazao je on.

Porodica Nasrallah je sa četvero djece, prije četiri mjeseca, došla u Tursku i zahvaljuje se svim prijateljima koji žele da pomognu njihovom sinu.

Otac Saddam Nasrallah kazao je da je njegov sin rođen sa poteškoćama, te da prilikom bijega iz Sirije u Tursku nisu mogli ponijeti ništa od stvari.

(NKP kalesijski.com/ AA)