Prije 18 godina umro je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović

Prije 18 godina umro je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović

490
0
SHARE

Na današnji dan prije 18 godina preminuo je Alija Izetbegović, velika historijska ličnost i prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a umro je u Sarajevu 2003. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završio je Pravni fakultet, radio i stvarao.

Otvoreno je govorio o svojim političkim stavovima, zbog čega je dva puta osuđen i zatvoren. Nakon raspada Jugoslavije pokreće Stranku demokratske akcije (SDA) koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH. Našu državu je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma.
Svoj politički angažman nastavio je do 2000. godine, kada se povukao iz zdravstvenih razloga. Napisao je više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika: “Islam između Istoka i Zapada”, “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988” i “Rat i mir u Bosni i Hercegovini”.

Izetbegović je ukopan na mezarju Kovači u Sarajevu, gdje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas u 11 sati položiti cvijeće.

(Klix/ NKP.ba)