PODIJELI

Opština Kalesija zvanično je ustanovljena 28.juna 1958. godine od opština Memići i Tojšići, na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o području srezova i opština u NR BiH.

Upravo tog dana u Službenom listu Narodne Republike Bosne i Hercegovine objavljen je navedeni zakon, kojim je ozvaničena nova administrativna organizacija tadašnje republike Bosne i Hercegovine u sastavu FNRJ.

OPCINA KALESIJA 1958 2016
Kalesija, 1958. i 2016.

Površina novonastale opštine Kalesije bila je 272 kvadratnih kilometara, a sa manjim izmjenama obuhvatala je dotadašnja područja opština Memići i Tojšići. U njen sastav ušla su naseljena mjesta: Borogovo, Brezik, Bulatovci, Caparde, Dubnica, Gojčin, Hajvazi, Hrasno Donje, Hrasno Gornje, Jeginov Lug, Jelovo Brdo, Kalesija, Kikači, Kulina, Kusonje, Lipovice, Mahala, Matkovac, Memići, Miljanovci, Osmaci, Petrovice Gornje, Prnjavor, Rainci Donji, Rainci Gornji, Rakino Brdo, Rudnik, Sajtovići, Sarači, Seljublje, Šeher, Tojšići, Viličevići, Vukovije Donje, Vukovije Gornje, Zelina i Zolje. Nekoliko naselja sa lijeve strane Spreče: Gornje Dubrave, Gračanica, Tupkovići Donji, Tupkovići Gornji i Zelenika, koja su do 1958. godine bila u sastavu opštine Tojšići, dodijeljena su opštini Živinice. Istovremeno, naselja Baljkovica i Potočani, koja su do 1958. godine bila u sastavu opštine Memići, dodijeljena su opštini Zvornik.

Gledano kroz historiju Opština Kalesija, sa određenim prekidima, ima kontinuitet srednjovjekovne župe Spreče, nahije Spreče iz osmanskog perioda i opštine Sprečanske iz perioda između dva svjetska rata.

(Iz knjige:Dževad Tosunbegović, Gornja Spreča, Kalesija 2007. g.)

.
(NKP.ba)

PODIJELI