PODIJELI
  • BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča Kalesija organizuju promociju četvrtog broja Časopisa za kulturnu historiju Gornje Spreče „ŠEHERDŽIK“.
    Vrijeme i mjesto promocije: četvrtak, 2. februar 2017. godine u sali Bosanskog kulturnog centra „Alija Izetbegović“ Kalesija sa početkom u 16:00 sati.

U ovom broju Časopisa radovi se najvećoj mjeri odnose se na kulturno-historijsko naslijeđe Gornje Spreče i zvorničkog Podrinja sa posebnim osvrtom na dovišta i naučni skup koji je održan 4. septembra 2015. godine u Šeheru kod Kalesije u sklopu Kulturno – vjerske manifestacije „Dovište Orlić – Pašin put“. Oživljavanje ove manifestacije ima izuzetan značaj za područje na razmeđu općina Kalesije, Zvornika, Osmaka i Sapne, posebno sa aspekta održivog povratka Bošnjaka na ovo područje.

Posebnu pažnju zaslužuje afirmisani autor Rusmir Djedović sa svojim istraživačkim radom „Historijsko-geografska istraživanja naselja Šeherdžika“, kojim je dao značajan prilog upoznavanju prošlosti naselja Šehera kod Kalesije, koje je u XVI i XVII stoljeću bilo sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Pored navedenog, u Časopisu se nalazi rad o otvorenju mosta na Spreči kod Kalesije, zadužbini ovovremenog kalesijskog legatora Seada Džafića, kao i rad o izvornoj muzici kalesijskog kraja kojim se nastoji podstaći afirmacija ali i studiozniji pristup i izučavanje ove muzike, čija ekspanzija je iznova počela krajem šezdesetih godina i bila izuzetno popularna u cijeloj Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji, a tome su svakako najviše doprinijeli članovi Kalesijske trojke, ali i muzičari i druge izvorne grupe iz Kalesije i drugih krajeva.

I u ovom broju zastupljeni su i mladi autori Samir Halilović, Fahira Alić i Nejra Tosunbegović Turić, koji u svakom slučaju zaslužuju pohvale za napor koji su uložili.

Promotori Časopisa su: Prof. Dr. Salih Kulenović, magistar Rusmir Djedović i urednici magistar Dževad Tosunbegović i profesor Samir Halilović.

Izdavači su BZK Preporod Kalesija/Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča.

Pokrovitelji su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Kalesija – Općinski načelnik.

Pozivaju se ljubitelji kulture i pisane riječi, a posebno mladi zainteresovani istraživači da učestvuju u promociji Časopisa i daju svoj doprinos u izradi narednog broja.

 

(NKP.ba)

PODIJELI