Promocija romana „Kolanje krvi“ i projekcija filma „Kušlat – džamija u kojoj...

Promocija romana „Kolanje krvi“ i projekcija filma „Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice“

534
0
SHARE

KUSLAT film premijeraa

U organizaciji JU Gradska biblioteka Kalesija i JU BKC „Alija Izetbegović“, 25. maja (srijeda), sa početkom u 17,00 sati, bit će upriličena promocija romana „Kolanje krvi“ autora Azira Šabića, i projekcija filma „Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice“ u režiji Sulejmana Muratovića.

Promocija i projekcija fila održat će se u sali JU BKC „Alija Izetbegović“.

Roman „Kolanje krvi“ Azira Šabića je četvrta knjiga ovog podrinjskog pisca sa kalesijskom adresom stanovanja. Osim autora, o romanu će govoriti i Osman Halilović i Fajko Kadrić.

Film „Kušlat – džamija u kojoj od petka do petka klanjaju džennetske ptice“ rađen je upravo prema uvodnoj priči Šabićevog romana „Kolanje krvi“. Scenarij su napisali Muhamed Berbić i Fajko Kadrić.
Irfan Kasumović tumači lik Adila, glavnog junaka ove priče, a osim njega u filmu se pojavljuju Mirza Mušija i Elmir Krivalić. Kao statisti pojavit će se i statisti u ulogama osmanskih vojnika, graditelja džamije i derviša.

Filmom dominira vrhunska fotografija i sjajna muzika, koju potpisuje Armin Muzaferija.
Za ovu promociju i za prikazivanje vlada veliko zanimanje kalesijske publike.
Pokrovitelji promocije i prikazivanja filma su Općina Kalesija.

„Kakav ste vi Bosanac kad ne znate za Kušlat. To vam je na onom dijelu starog puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je i po tome što je tu sagrađena prva đžamija u Bosni.“ (Ivo Andrić)

 

. (NKP.ba)