Promovisana treća generacija diplomiranih studenata na FINra Tuzla (VIDEO)

Promovisana treća generacija diplomiranih studenata na FINra Tuzla (VIDEO)

488
0
SHARE

Dana 30.11.2022. godine na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli promovisana je treća generacija diplomiranih studenata. Akademske diplome od akreditovane visokoškolske ustanove FINra je dobilo 46 studenata.

FINra je dobila institucionalnu akreditaciju prošle godine, tačnije 28.04.2021. godine, i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova Bosne i Hercegovine. Ovo je četvrti ciklus dodjele diploma, a u prethodna tri ciklusa diplome su uručene za 93 studenta, što ukupno čini 139 studenata koji su dobili diplome na FINra. Važno je istaći da svih 139 diplomiranih studenata FINra su zaposleni ili u procesu sklapanja ugovora o radu, dok su neki od njih pokrenili svoj vlastiti biznis.


Akademske diplome koje su uručene već imaju međunarodnu verifikaciju u zemljama EU. Naime, naša diplomirana studentica iz prve generacije Azra Džonbić, koja živi i radi u Zagrebu, je nostrificirala diplomu FINra u Republici Hrvatskoj, dok je diplomirani student Haris Bečić  nostrificirao diplomu u Njemačkoj.  

Čestitajući diplomiranim studentima, direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić je u svom obraćanju između ostalog istakao:

“Vi ste u protekle četiri godine stekli stručne kompentencije i usvojili znanja i vještine, koje su prepoznate na tržištu rada od strane poslodavaca. U prilog tome ide činjenica da je svih vas 139 diplomiranih studenata  dobili posao prije diplomiranja ili odmah nakon sticanja diplome. Mi na FINra ćemo dati sve od sebe da i ubuduće svi naši studenti dobiju posao i prije diplomiranja. FINra na taj način ispunjava svoj osnovni zadatak da svoje studente neće slati na Biro za zapošljavanje već na posao kod poznatog poslodavca ili vas podržati u pokretanju vlastitog biznisa, računovodstvenih servisa, agencija i preduzeća.

Naši studenti su među najboljim na master studiju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te na drugim univerzitetima u BiH i inozemstvu.

Naša podrška i saradnja s vama se ne završava sa ovom dodjelom diploma, već će ona biti nastavljena kroz Alumni asocijaciju FINra.

S obzirom da će Visoka škola u narednom periodu prerasti, odnosno osnovati Univerzitet FINRA, pozivam vas da nastavite svoje obrazovanje i upišete master i doktorski studij na Univerzitetu FINRA.“

Prisutnima su se obratili zamjenik direktora doc. dr. sc. Edin Glogić:

„S obzirom da kontinuirano kao visokoškolska ustanova radimo na razvoju i unapređenju računovodstvene profesije u BiH, upravo doprinos tom razvoju je i ova generacija diplomiranih studenata koja u profesionalne vode ide sa savremenim i aktuelnim znanjima i vještinama iz računovodstva, finansija i revizije. Zanimanje računovođe je izuzetno cijenjeno, što potvrđuje podatak da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema nezaposlenih certificiranih računovođa.“, između ostalog rekao je zamjenik direktora doc.dr.sc. Edin Glogić.

Najboljim studentima su dodjeljene zlatne i srebrne plakete. Zlatnu plaketu je dobila studentica Jasmina Ribić, za ostvareni prosjek 10,00, dok su srebrne plakete dobili Mehmed Čajić, Nadina Đogić, Emina Džebić, Elvedina Džambić i Aiša Ćorić. 

Svečanosti su prisustvovali brojne zvanice i gosti. Nakon svečanog dijela, upriličeno je druženje uz zakusku i tortu.

(RTVTK/ NKP.ba)