PODIJELI

Na protestnom okupljanju radnika, zbog blokade računa “Alumine” od strane Osnovnog suda Zvornik, a u korist privrednog društva “Pavgord” iz Foče, okupilo se u Zvorniku više od 2.500 ljudi, a očekuje se dolazak još gotovo 500 radnika.

Radnici su iz pravca fabrike “Alumina” došli pješke magistralnim putem Zvornik – Milići. Među nezadovoljnima je više od 1.000 radnika “Boksita” i 700 radnika Rudnika “Srebrenica”.

– Protestovat ćemo sve dok ne bude deblokiran račun kompanije ”Alumina” – rekao je Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije “Alumine”.

Predsjednik UO “Alumina” Milorad Motika najavio je da će u ponedjeljak biti donijeta odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini, u vezi s odlukom Osnovnog suda u Zvorniku o blokadi računa. On je najavio da će protesti trajati svakodnevno, do deblokade računa.

Na kraju današnje protestne šetnje ulicama Zvornika, u Osnovnom sudu u Zvorniku bit će predati zahtjevi radnika.

protesti
Foto: Zvornik Danas

Predsjednik Sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić proteste je najavio ispred zgrade te pravosudne institucije, ističući da će radnici protestovati sve dok Sud ne deblokira račune.

Smiljanić je dodao da ima najava da će ovim protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane s kompanijom “Alumina”.

Iz “Alumine” su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri “kontroverzno potraživanje” koje je litvanska “Ukio banka” imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima.

Vlasnik preduzeća “Pavgord” otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske “Ukio banke” od zvorničke Fabrike glinice “Birač” i njenih kćerki-firmi, sklopio ugovor s litvanskom “Ukio bankom”, kojom je preuzeo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

Iz “Pavgorda” su saopćili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava s računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

 

(NKP.ba)

PODIJELI