PODIJELI

Prvi kongres Naroda i pravde bit će održan u subotu 20. novembra 2021. godine u Domu mladih u Sarajevu. Na Kongresu će biti izabrani stranački organi uključujući i predsjednika stranke čime će biti dovršeni unutrastranački izbori.

Kongres Naroda i pravde ranije je odgađan zbog pandemije COVID-19 i ograničenja okupljanja koja su bila na snazi. Od sredine 2021. traju unutarstranački izbori na nižim nivoima, od općinskih i kantonalnih do regionalnih odbora.

Stranačkim kongresom u Sarajevu bit će u potpunosti dovršeni unutarstranački izbori čime će se i definitivno preći iz faze povjereništava i privremenih stranačkih organa u fazu stranačke organizacije kojom rukovode demokratski izabrani predstavnici.

Kongres će birati predsjednika Naroda i pravde, dvojicu zamjenika, najmanje četvoricu potpredsjednika stranke, Glavni odbor Naroda i Pravde koji će brojati 99 članova te Nadzorni odbor stranke, saopćeno je iz stranke.
U saopćenju se ne navodi ko su kandidati za funkcije.

Kongresu će prisustvovati 400 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Delegirani iz svih stranačkih organizacija, ovih 400 delegata kroz demokratski proces izabrat će novo stranačko rukovodstvo. Kongresu će prisustvovati i 55 zvanica. U svečanom dijelu Kongresa, prisutnima će se pored zvanica obratiti i aktuelni predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik Proširene kooordinacije Naroda i pravde Dejan Kovačević, predsjednik Povjereništva mladih Azhar Sejarić, Mersiha Mehmedagić…

“Snažan rast Naroda i pravde nakon osnivanja 2018. najbolje je vidljiv kroz osnivanje naših lokalnih stranačkih organizacija u više od 70 mjesta, općina i gradova, u cijeloj Bosni i Hercegovini. Tokom 2021. kroz demokratsku proceduru izabrali smo rukovodstva u općinskim, kantonalnim i regionalnim organizacijama, a Prvi kongres Naroda i pravde bit će kruna tog procesa. Kroz izbor lokalnih stranačkih rukovodstava pokazali smo otvorenost za nove ljude, birajući najbolje među nama nastojali smo pokazati da Narod i pravda prepoznaje stručne i vrijedne kadrove koji su spremni ponijeti teret odgovornosti. Kongresom ćemo završiti važnu etapu unutarstranačkog organiziranja, ali istovremeno ćemo i definitivno potvrditi da smo stranka sa najvećim potencijalom u Bosni i Hercegovini koja može, želi i zna mijenjati stvari nabolje”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Kongres će razmatrati i niz strateških dokumenata koji će jasno definirati stranačke politike, prioritete i način ostvarivanja istih u narednom periodu. Između ostalog, Kongres će razmatrati i Prijedlog Dekleracije Naroda i pravde, kao zvanični stav stranke po ključnim pitanjima. Deklaracija sadrži 31 poglavlje i uz uvodni dio ovaj dokument stranku definira kao stranku centra, državotvornu, multietničku, bosanskohercegovačke orijentacije. Kongres će razmatrati i Prijedlog Programske orijentacije kao širi dokument koji obuhvata primarne oblasti programskog djelovanja Naroda i pravde.

Dokument sadrži dosta precizne pravce djelovanja, koji su numerisani po oblastima i ukupno ih je 253. Također, bit će razmatran i Prijedlog Programske platforme za mlade.

(NKP.ba)

PODIJELI