PODIJELI

“Raskrinkavanje” je počelo sa radom prije godinu dana, 4. decembra 2017. godine. Do danas objavili su ukupno 550 analiza, ocijenili 2.700 članaka, čime je u njihovu “bazu” ušlo 820 medija i web portala iz BiH i regije.

Pored svakodnevnog rada na praćenju i analiziranju medijskih informacija, nastavili su tragati i za partnerima iz regije koji žele primijeniti pristup medijskom fact checkingu i u svojim državama.

““Raskrikavanje.rs” u Srbiji je od početka dio naše priče, a nedavno je i Crna Gora dobila svoju verziju – “Raskrinkavanje.me”. U narednim mjesecima će nam se pridružiti i ekipa istraživača/ica iz Makedonije.” – poručuju iz tima Rskrinkavanje.ba.

Od početka svog rada, Raskrinkavanje bilježi konstantan rast čitatelja, a njihovu stranicu na Facebooku trenutno prati skoro 32.000 ljudi.

Medijska pismenost

Na tragu konstatacije da ljudi žele ispravne i kvalitetne informacije, medijska pismenost je ključ za poboljšanje kvaliteta medijske slike. “U protekloj godini smo, stoga, razvili i poseban dio portala na domeni medijskapismenost.raskrinkavanje.ba. Nastavićemo ga razvijati i u danima koji slijede, sa nadom da će postati koristan resurs svima koji žele bolje razumjeti kako danas funkcionišu mediji – i stvarni i lažni – naročito u online prostoru.” – kazali su iz ovog tima.

U narednom periodu od bosanskohercegovačkog “Raskrinkavanja” čitatelji mogu očekivati samo intenzivniju borbu za izgradnju kvalitetnije medijske scene. Osim samog intenzivnijeg i kvalitetnijeg praćenja rada medija, u narednom periodu ćemo više raditi sa samim medijima, mladim novinarima, ali i na kreiranju dodatnog i drugačijeg sadržaja za čitatelje. “Pratite nas i dalje, a kako ste to i do sada radili, nastavite nam prijavljivati svaku vijest za koju sumnjate da sadrži bilo koji oblik medijske manipulacije.” – poručuju slavljenici.

(NKP.ba)

PODIJELI