Prvi turski proizvod registrovan u EU: Baklava sa pistacijama se sprema za...

Prvi turski proizvod registrovan u EU: Baklava sa pistacijama se sprema za Bajram

289
0
SHARE

baklava pistacije 01

Nezaobilazno slatko za bajramske dane, baklava sa pistacijama užurbano se priprema u postrojenjima u Gaziantepu, u kojima temperatura dostiže i do 45 stepeni. Majstori za Antep baklavu, prvi turski proizvod registrovan u Evropskoj uniji, baklavu prave od pistacija iz Gaziantepa, pšeničnog brašna i maslaca koji se u posebno vrijeme sakuplja u određenim područjima.

Majstori slastičari pažljivo razvijaju jufke sve dok ne postanu providne i potom ih slažu u tepsije koje su prethodno premazali maslacem. Na naslagani sloj od 15-20 jufki posipa se maslac i mljevene pistacije u izobilju, a zatim slaže isti sloj jufki, koje se takođe premazuju maslacem. Baklava se peče u kamenim pećnicama na vatri od drveta hrasta, na 200-300 stepeni, oko 40-45 minuta i prilikom pečenja okreće nekoliko puta. Pošto bude pečena, baklava se ostavlja da miruje neko vrijeme, a potom se zaljeva šerbetom i hladi. Majstor za baklave Burhan Cagdas izjavio je da pripremanje baklave zahtijeva veliku pažnju i umijeće.
BAKLAVA pistacije 1

“Pripremanje Antep baklave prilično je teško i za to koristimo najbolje sastojke. Recept za Antep baklavu, koja je nedavno registrovana kao prvi turski proizvod u Evropskoj uniji, ostao je nepromijenjen stoljećima. Količina pistacija, masnoće i brašna uvijek je ista. Masnoća i okus pistacija koje koristimo važna su karakteristika naše baklave. Važan detalj je i vještina pripremanja i pečenje u kamenoj pećnici. Masnoću koju koristimo donosimo sa područja Šanliurfe i to u posebnim periodima. Da bi baklava bila dobra, njena boja vas mora privući na prvi pogled. Kada ubodete viljuškom, mora se čuti hrskavi zvuk“, dodao je Cagdas.

 

 

(AA/ NKP.ba)