PODIJELI

U Kalesijskoj biblioteci realizirana je „Razgovoruša“, projekat koji su pokrenuli profesori i stuidenti Filozofskog fakulteta u Tuzli. Projekta je zamišljen na način da svi pročitaju istu knjigu i da uz kahvu razgovaraju o pročitanom djelu, idejama, porukama i xdrugim aspektima djela. Jedan od pokretača projekta je mr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu – Odsjek žurnalistika.

Osim Amele Delić, „Razgovoruši“ u Kalesiji prisustvovali su i asistentice mr. Mirela Karahasanović i mr. Naida Ljuma, te Mensur Pavica, autor knjige „Srebrenička tragedija, književnici Fajko Kadrić, Azir Šabić, Hasan Paloš, Fahrudin Sinanović, studentice Emina Kasupović, Dženeta Šišić – Ibrakić, Sumeja Mehmedović, Fadil Živčić, Fahrudin Hamzić, direktor OŠ Kalesija, Nermin Bukvar, predsjednik BZK „Preporod“… U Kalesiji se razgovaralo o romanu „Derviš i smrt“.

raz4

Nakon skoro dvosatnog prelijepog druženja uz knjigu i djelo Meše Selimovića, svi su izrazili zadovoljstvo organizacijom ovakvih skupova, te naglasili potrebu da se češće održavaju.

– Hvala svima koji su svojim prisustvom doprinijeli da Razgovoruša prođe ovako dobro. Atmosfera je bila odlična, a svi komentari više nego zanimljivi i korisni. Nadam se, ako Bog da, i novim druženjima, kazala je mr. Amela Delić.

raz1

I mr. Mirela Karahasanović je oduševljena susretom u Kalesiji.

– Hvala svima koji su se upustili u avanturu da raspravljaju o najtežim temama.Čini mi se da smo svi na momenat postali naš lik – derviš Ahmed Nurudin, svi smo ga trazili u sebi i interpretirali iz sebe. Radujem se novim susretima sa istim, ali i novim članovima, istakla je magistrica Mirela Karahasanović.

raz2raz3raz5raz6raz7raz8

(NKP.ba)

PODIJELI