PODIJELI

Grupa od oko 500 rudara iz Zenice i Breze okupila se danas u Sarajevu ispred sjedišta Vlade FBiH i blokirala saobraćaj. Poručili su da u 12 sati ulaze u zgradu i ne bude li rješenja i dogovora usvajaju odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu.Rudari su stigli autobusima i na protestu upozorenja se okupili nezadovoljni nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose.

Očekuju da ih na pregovore primi resorni ministar Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić.

Njihov račun blokirala je Poreska uprava, zbog čega im topli obrok nije uplaćen.

Raniji sastanak sa čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja. Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar.

Poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija porodica.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata, kazao je na današnjem protestu: “Nas nećete podijeliti. Ono što nudite je podjela rudara, mi je nećemo prihvatiti. Nas nećete privatizovati kako ste privatizovali sirotinju u drugim rudnicima. U 12 sati ulazimo u zgradu Vlade. Ukoliko ne budemo zadovoljni, krećemo u realizaciju naših planova: odluku o generalnom štrajku i masovnom protestu pred zgradom Vlade FBiH”.

Pojedini rudari pokazivali su povrede koje su zadobili u jamama.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju sići u jamu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a KS osiguravaju područje oko zgrade Vlade. Od sigurnosnih mjera postavljena je samo žuta traka tako da demonstranti i ovaj put stoje na trotoaru ispred. U pripravnosti su i interventni timovi.

(Klix/ NKP.ba)

PODIJELI