“Šarenijada” za Dan općine Kalesija: Nedžad Paloš odbio Općinsko priznanje

“Šarenijada” za Dan općine Kalesija: Nedžad Paloš odbio Općinsko priznanje

5198
0
SHARE

23.maj se obilježava kao Dan općine Kalesija.
1992.godine, nakon 12 dana od ulaska srpsko-agresorske čizme u Kalesiju, Kalesijci su protjerali četnike iz Kalesije, te je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u posljednoj agresiji na BiH.

Na ovaj datum se održava Svečana sjednica OV ili Akademija, na kojoj se tradicionalno dodjeljuju Općinska priznanja.

Uvijek je bilo govora i rasprava o dobitnicima priznanja, ponajviše zbog nedefinisanih kriterija, a pravo predlaganja ima oko 100 fizičkih i pravnih lica, koji uz prijedloge dostavljaju i obrazloženje.
Najveće priznanje, “Medalja sa zlatnim grbom”, ove godine je, odlukom OV Kalesija pripala Saneli Džafić, koja je imala samo prijedlog iz njene mjesne zajednice Rainci Gornji. Tri su dobitnika drugog priznanja, “Plaketa sa zlatnim grbom”: JOB Unija veterana Kalesija, Nedžad (Hasan) Paloš i KK Bosna Kalesija. Naknadnom odlukom načelnika na Akademiji u ponedjeljak (23.05.2022.) će biti dodjeljena još neka priznanja za osobe zaslužne zaslužne za promociju Kalesije.

LAŽNA SLIKA KALESIJE: Kome?!

Ono sto je posebnost ovogodišnjeg obilježavanja Dana općine Kalesija jeste da je OV sa 2/3 od ukupnog broja vijećnika proglasilo Bakira Izetbegovića za počasnog građanina Kalesije, a sve na prijeldog načelnika.

Dok se u Kalesiji danima priprema doček za “počasnog građanina”, građani Kalesije se ne mogu oteti dojmu da se Kalesija želi predstaviti lažno.
“Počasni građanin”, ma ko to bio, zaslužuje doček, ali zbog čega se Kalesija želi predstaviti kao grad cvijeća, urednih pješakih zona, klupa za odmaranje, bez štandova sa prodajom voća, povrća i mliječnih proizvoda (uklonjeni štandovi i od porodica kojima je to jedini izvor prihoda), bez autobuskih stajališta sa razbijenim stakloma barem deceniju (…) i šta sve ne.

Ono što organiztore “šarenijade” proteklih dana može razočarati jeste današnja informacija iz medija, a to je da bi Bakir Izetbegović mogao propusti svečanost u Kalesiji zbog važne sjednice na kojoj učestvuje “počasni”.

NEDŽAD PALOŠ, dobitnik Općinskog priznanja,
ne želi biti dio cirkusa i šarenijade

Umjesto da se Kalesija posveti svojim građanima, bez obzira na imovinski ili drugi status, čini se da je sve podređeno samo jednom građaninu – “počasnom”.

Nedžad Paloš je jedan od istanutijih privrednika u Kalesiji, koji se sa svojom Robnom kućom CENTAR promovisao Kalesiju u cijeloj BiH i van granica.
Ove godine je imao brojne nominacije za Općinska priznanja, kako za Medalju tako i za Plaketu.
Odlukom Komisije dobitnik je druge po vrijednosti nagrade, Plaketa.

Riječ je o privredniku koji je protrklih godina donirao velika sredstva za brojne kolektive na području Kalesije, ali i šire, a svakako je posebna priča prošlogodišnje ulaganje u veliki dječiji zabavni park, i to na lokaciji gdje se donedavno nalazila divlja deponija.

Kako saznajemo, Nedžad Paloš je prilikom dostave Odluke od strane uposlenika istu odbio, te poručio da je dostave općinskom načelniku.

Ovu informaciju je danas za NKP.ba potvrdio Nedžad Paloš, koji je rekao da ne želi tu nagradu, te da ne želi niti prisustvovati manifestaciji koja nema zdravu pozadinu.

Paloš ističe da cijeni sve dobitnike priznanja, te da poznaje brojne građane Kalesije koji zaslužuju priznanja, ali da način na koji se u Kalesiji izlobiraju priznanja u potpunosti devalviraju vrijednost istih.

VRAĆANJE PRIZNANJA RANIJIH DOBITNIKA?

Nezvanično saznajemo da su neki od ranijih dobitnika priznanja spremni svoje priznanje vratiti Općini, a kao razlog navode “vanredno” priznanje za POČASNOG GRAĐANINA, kojim se poništio rad brojnih zaslužnih građana.

(NKP.ba)