PODIJELI

Posljednja Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv korona virusa je sramotna i ponižavajuća, te vrijeđa inteligenciju svih stanovnika naše općine.
Prema navedenoj Odluci, općina Kupres je dobila 700 hiljada konvertibilnih maraka, dok je Novi Travnik na vrhu liste i dobio je čak MILION i 200 hiljada konvertibilnih maraka. Kao kriterij pri raspodjeli novca, Vlada Federacije je, navodno, uzimala broj stanovnika, površinu općine te broj učenika u osnovnim i srednjim školama.

Pitamo Vladu Federacije, da li Kalesija nema niti jednog stanovnika, da li nemamo niti jednog učenika u osnovnim i srednjim školama, ili ‘pak ne postojimo na karti Federacije, pa zbog toga našoj općini nije dodijeljena niti jedna jedina konvertibilna marka.

Mi, u neku ruku, možemo „razumjeti“ da nam se ne odobravaju sredstva za neke kapitalne projekte koji su veoma važni za razvoj Kalesije, jer postoje “podobnije” sredine, ali u ovakvom momentu kao što je ovaj, kada su pitanju životi i zdravlje naših sugrađana, u vrijeme pandemije koja ne pita za političku pripadnost, to je nedopustivo i veoma nemoralno.

U ovakvim momentima se pomaže svima i ne može se koristiti ovakva situacija da se kazne oni koji nisu politički istomišljenici. To je veoma nisko, podlo i bezobrazno.

Svjesni smo da je predsjednik stranke koja čini okosnicu Vlade Federacije nekada izjavljivao da Općina Centar u Sarajevu vrijedi kao desetak drugih općina, ali nismo znali da će ići tako daleko da Općina Kupres vrijedi 700 hiljada puta više od naše Kalesije.

Ukoliko se ‘pak ispostavi da Općina Kalesija i općinski načelnik nisu odgovorili na poziv Vlade Federacije od 20.03.2020 godine, javno ćemo se izvinuti Vladi Federacije i premijeru Fadilu Novaliću. Do tada, pozivamo sve privrednike, boračke organizacije, političke stranke i sve dobronamjerne sugrađane da zajedno podignemo glas protiv ove nepravde!

S poštovanjem,
Služba za informisanje OO SDP BiH Kalesija

(NKP.ba)

PODIJELI