Šef misije OSCE-a posjetio općinu Kalesija: Razgovori o posljedicama klizišta i problemima...

Šef misije OSCE-a posjetio općinu Kalesija: Razgovori o posljedicama klizišta i problemima povratnika

13
0
SHARE

Jonathan Moore OSCE Kalesija

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore boravio je danas u općini Kalesija. U razgovoru sa općinskim načelnikom Rasimom Omerovićem, razgovarano je o posljedicama poplava i klizišta na području općine Kalesija, problematici povratničke populacije i ostalim problemima sa kojima se susreću građani ove općine.

Moore je istakao da je upoznat sa velikim štetama koje su usljed poplava i klizišta pričinjene na području općine Kalesija i da je neophodno da se što prije obezbijede uslovi za sanaciju stambenih objekata građanima koji su ostali bez krova nad glavom.

Govoreći o povratku prognanog stanovništva, Moore je kazao i da je zadovoljan brojem povratnika u Kalesiju, ali i dalje najveći problem predstavlja  broj nezaposlenih.

Načelnik Kalesije, Rasim Omerović je napomenuo da Kalesija duži niz godina ima izuzetno dobru saradnju sa OSCE-om .

“Meni kao načelniku posebno je drago kada vidim da šef jedne misije dođe i obiđe ove manje općine i uvjeri se kakvo je tu stanje. Naša vrata za njih su uvijek otvorena i nadamo se da će i dalje tu biti za saradnju”, govori Omerović.

Moore se dotakao i politike u cijeloj BiH te je kazao da se nada da će se vlast što prije formirati i da će početi da se radi na putu BiH ka Evropskoj uniji, jačanju pravosuđa i spriječavaju korupcije.

Nakon Kalesije, Džonatan Mur je posjetio Požarnicu i Crno Blato,  tuzlanska naselja, koja su najviše pogođena klizištima. Istaknuo je da bi tempo doniranja trebao biti brži, jer žrtve pate.

 

(RadioFeral/ NKP.ba)