PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano uz umjerenu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 20 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Od sredine dana postepeno naoblačenje sa zapada prema istoku zemlje. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se prognoziraju u Bosni. Lokalno jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C.  

Porast naoblake, visoke temperature i sparno vrijeme, u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, u noći problemi sa snom. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir je narušen sedam puta, evidentirano je osam krivičnih djela, dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 98 pregleda. 

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je sedam djevojčica.

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM, zaseok Hamzići, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak i Kadrići. 

Stanje na cestama

Zbog visokih dnevnih temperatura savjetujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se ipak putuje preporučujemo češće pauze.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Olovo-Kladanj, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Lanište-Ključ, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Mostaru.

Na GP Izačić pojačan je promet vozila na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI