PODIJELI

Ovoga jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je sunčano jutro. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni, dok je vlažnost zraka 93%.Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima satima lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u većem dijelu zemlje, osim na jugu. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 32 stupnja.

Nakon svježije noći i ugodnijeg jutra, u poslijepodnevnim satima će se kod osjetljivih osoba pojačati tegobe vezane uz njihove bolesti. Moguće su slabije izražene meteopatske reakcije poput glavobolje, malaksalosti, nervoze. Poželjno je slojevito se obući, posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i ne izlagati se jačim naporima u toplijem dijelu dana. Opšta slika će biti ljepša na jugu.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 2 puta, evidentirano je izvršenje 4 krivična djela. Na području TK dogodilo se 10 saobraćajnih nesreća, u kojima su povrijeđene 3 osobe, od kojih jedna teško.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodila se jedna saobraćajna nesreća. Povrijeđena je jedna osoba.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 58 pregleda.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Danas se smeće odvozi iz naselja: MZ Tojsici – Centar, Gornji Tojšići do Hidana i Žutog mosta kod pijace Miljanovci od rjecice Bjeljevac do benzinske pumpe Vukovije Gornje, Dzafici, Mejtefiste, Zenuni, Masle, Jelovo Brdo, Gojcin, Mahmutovici, Gaj.

Stanje na putevima

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila), zbog čega se kroz tunel saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Naizmjenično-jednom trakom saobraća se i na dionicama M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim radovima, a izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Jošanica-Stup, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI