PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je sunčano vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 20 stepeni. Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje sa zapada tokom dana. Poslije podne i u večernjim satima u većem dijelu naše zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnijim padavinama i jakim udarima vjetra. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom jugozapadni. Dnevne temperature od 27 do 32, na jugu do 34 °C. 

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Blizina fronte, nedostatak svježine i visoke temperature kod osjetljivih osoba mogu uzrokovati jačanje tegoba. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti u drugom dijelu dana. Moguće su reakcije na promjenu vremena, ponajviše u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije. Nakon padavina i osvježenja, opšta slika djelimično će se popraviti u noći.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje 9 krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 74 pregleda.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 10 dječaka i dvije djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od Begove pekare,Gutići, Dolina, Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića.

Stanje na cestama

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te ponegdje u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Za danas je najavljen početak sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever. Vozila će u dužini od 2 km saobraćati dvosmjerno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na relaciji Sanski Most-Prijedor-nacionalni park Kozara-Ključ-Mrkonjić Grad-Jajce danas od 10 do 17 sati kreće se kolona Oldtimer vozila u redovnom režimu saobraćaja.

Za sutra (subota 03.08.) su najavljeni radovi na asfatiranju na magistralnom putu M-5 Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez. Vozila će, od 08 do 18 sati, na ovoj lokaciji saobraćati naizmjenično, jednom trakom, tako da se očekuju gužve i duža zadržavanja.

Na graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima.

(NKP.ba)

PODIJELI