PODIJELI

Ovoga jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je sunčano jutro. Temperatura u 8 sati iznosila je stepeni, dok je vlažnost zraka %. Danas u Bosni i Hercegovini se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31°C.

Nakon svježije noći i mirnijeg sna, veći dio prijepodneva će također biti ugodnije uz umjerene temperature. U drugom dijelu dana moguć je pojačan osjet sparine, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. Preporučljivo je slojevito se odjenuti. Moguće su slabije meteoropatske reakcije poput promjene raspoloženja, prijevremenog umora, glavobolje i dekoncentracije.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodila se jedna saobraćajna nezgoda. Povrijeđenih nije bilo.

Također, evidentirana je i povreda na radu gdje je jedno lice zadobilo teže, a jedno lice lakše tjelesne povrede.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 67 pregleda.

Vodosnabdijevanje je uredno.
Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Gornji Tojšići do Hidana i Žutog mosta kod  pijace Miljanovci od rječice Bjeljevac do benzinske pumpe, Vukovije Gornje, Dzafici, Mejtefište, Zenuni, Masle, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak,Kadrići.

Stanje na putevima

U većem dijelu naše zemlje vremenski uvjeti ovoga jutra su povoljni i saobraća se po pretežno suhom kolovozu. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove ima jutarnje magle, a izdvajamo puteve uz Lašvu, kao i šire područje Gračanice.

Na brojnim dionicama u toku su radovi na redovnom održavanju ili na potpunoj rekonstrukciji, tako da apelujemo na vozače da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine na tim dionicama.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Večeras od 19 do 19:45 sati zbog održavanja manifestacije „Matursko veče“ vozila će saobraćati usporeno na magistralnom putu M-4 Doboj-Tuzla, na dionici Brijesnica Velika-Brijesnica Mala.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima.

(NKP.ba)

PODIJELI