PODIJELI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 0 stepeni, vlažnost zraka 100 %, pritisak 998 hPa. Danas se u većem dijelu naše zemlje očekuje pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i sumaglicom. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima porast naoblake. Vjetar u Bosni slab južni i jugozapadni, a u Hercegovini prije podne slaba bura, a poslije podne slab jugo. Jutarnje temperature od -3 do 2, na jugu od 4 do 8, a dnevne od 6 do 11, na jugu od 10 do 14 °C.

Biometeorološke prilike relativno su povoljne. U Bosni, nakon mjestimično tmurnog jutra, tokom dana će biti vedrije, u Hercegovini uz više sunca, pri tome će sjeverno strujanje remetiti osjet ugode. Opšta slika, pod uticajem nadolazeće promjene vremena, postepeno će se pogoršavati u poslijepodnevnim satima. Preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju.

Iz MUP-a TK-a smo dobili podatak da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 5 krivična djela, a dogodile su se i 2 saobraćajne nesreće u kojima nije bilo povrijeđenih.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija nije bilo saobraćajnih nezgoda, krivičnih djela niti slučajeva u kojima je javni red i mir narušen.

U toku 24 sata vatrogasci su imali jednu intervenciju.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 34 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Tojšići centar, Gornji Tojšići do Hidana i žutog mosta kod pijace, od benzinske pumpe IBM do raskršća prema Šehićima, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive i Masle II i Hadžići u Petrovicama Gornjim, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

U tuzlanskom porodilištu u protekla 24 sata rođeno devet beba, sedam dječaka i dvije djevojčice.

Stanje na putevima

Niske temperature i ovoga jutra pogoduju formiranju poledice na svim vlažnim lokalitetima, tako da savjetujemo oprezniju vožnju. Napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-18 Kladanj-Živinice u mjestu Stupari danas od 09 sati izvode se radovi na ugradnji uređaja za brojanje prometa, zbog čega će vozila saobraćati naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Putnička vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od ostalih puteva sa atuelnim radovima i izmjenama u režimu saobraćaja izdvajamo: autoput A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, autoput Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

S obzirom na dane vikenda koji su pred nama očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima.

(NKP.ba)

PODIJELI