PODIJELI

Jutros je u Kalesiji sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 14 stepeni. Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima je moguć poneki lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. U Bosni vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 26°C, na jugu do 29°C. 

Uz više svježine i povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja tokom sunčanih perioda. U drugom dijelu dana, ugođaj bi povremeno mogli pokvariti mjestimični, kratkotrajni pljuskovi. 

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 2 puta, evidentirano je izvršenje 15 krivičnih djela i na području TK se dogodilo 9 saobraćajnih nesreća, u kojima su 4 osobe lakše povrijeđene, za jednu osobu se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda, dok je u pet nesreća zabilježena samo materijalna šteta. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 50 pregleda. 

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođene su četiri bebe, dva dječaka i dvije djevojčica. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od Begove pekare,Gutići, Dolina,  Rainci Gornji od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića. 

Stanje na cestama

Dani vikenda su pred nama, pa je jutros frekventno na većini putnih pravaca u BIH. Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti. Skrećemo pažnju i na učestale odrone na brojnim dionicama. 

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5) izvode se sanacioni radovi, zbog čega se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI