PODIJELI

U Kalesiji je ovog jutra svanulo vedro jutro.Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Krajini i na jugozapadu Bosne se očekuje kiša i susnježica. U ostaku dana i u večernjim satima u Bosni sa kišom i susnježicom koja će postepeno prelaziti u snijeg, a u Hercegovini sa kišom. Vjetar slab do umjeren u jutarnjim satima južni i jugoistočni, a u ostatku dana u skretanju na sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnje temperature od -2 do 4, a u Hercegovini od 2 do 8, a dnevne od 2 do 8, na jugu od 7 do 12 °C.

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, potom će se, pod uticajem pogoršanja vremena i padavina, opšta slika pokvariti. Pri tome će uticaj južine oslabiti, temperature će biti primjerenije ovom periodu godine i neće oscilirati u velikom rasponu, što će djelimično olakšati tegobe osjetljivim osobama. U manjem obimu, moguće su reakcije poput glavobolje, nervoze, nesanice. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija nije bilo saobraćajnih nezgoda krivičnih djela niti slučajeva u kojima je javni red i mir narušen-

Vatrogasci nisu imali intervencija

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 40 pregleda.

Otežano vodosnabdijevanje u nekoliko naselja općine Kalesija.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Magistrala Tojšići, Mujdani, Ibralići, Hidani, Spreče i Babaići, Miljanovci od rjecice Bjeljevac do Benz.pumpe IBM, Vukovije Gornje, Džafići, Mejtefište, Zenuni, Masle Olanovica,Carska Bašta,Katanovići i Paljevine

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 2 puta, evidentirana su 2 krivična djela. Dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća.

Za kraj i vijesti iz tuzlanskog porodilišta, gdje je u protekla 24 sata rođeno 11 dječaka i 10 djevojčica.

Stanje na cestama

Magla i niska oblačnost ovoga jutra smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu i Drinu, kao i na putevima: Priluka-Glamoč, Livno-Šuica, Konjic-Drežnica i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Kolovoz je mokar ili vlažan, dok je mjestimična poledica moguća na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

S obzirom da meteorolozi najavljuju za danas nove padavine, apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

(NKP.ba)

PODIJELI