PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima ovoga jutra svanulo je sunčano jutro. Temperatura u 8 sati iznosila je 5 stepeni, dok je vlažnost zraka 93 %.Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Prolazno više oblačnosti može biti u istočnim i centralnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 23°C.

Stabilizacija vremenskih prilika i umjerene temperature povoljno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake. Tokom jutarnjih sati trebali bi posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će biti svježije. Manji problemi poput glavobolje, dekoncentracije, nervoze, kod osjetljivih osoba mogući su uglavnom zbog povremeno povećane naoblake.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 2 puta, evidentirano je izvršenje 8 krivičnih djela. Na području TK dogodile se 2 saobraćajne nesreće, u kojima je 1 osoba smrtno stradala.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija evidentirano je jedno krivično djelo.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 53 pregleda.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Magistrala Tojšići, Mujdani, Ibralići, Hidani, Spreče i Babaići, od benziske pumpe IBM do raskršća prema Šehićima, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive i Masle II i Hadžići u Petrovicama Gornjima, Olanovica,Carska Basta,Katanovići i Paljevine.

Stanje na putevima

Na autoputu A-1 smjer Lašva-Zenica jug zbog izvođenja radova na redovnom održavanju tunela 1.mart, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na desnu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu. U toku su i radovi na vijaduktu Bojnik na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever, gdje se do kraja ovog mjeseca saobraća usporeno, jednom trakom. Molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj. Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija. Teretna vozila iznad 7 tona ukupne mase, kao i do sada, koriste putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: M-17 Tačin-Konjic (Bradina), M-20 Ustiprača-Goražde, M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću), M-2 prolaz kroz Neum, M-18 Kladanj-Podpaklenik, M-4 Teslić-Karuše, M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i na raskrsnici magistralnih puteva M-17 i M-6 u Tasovčićima.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke danas od 11:30 do 16:00 sati mogu se očekivati povremene obustave saobraćaja na relaciji Vlasenica- Zvornik-Ugljevik-Lopare-Čelić-Brčko.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat je otvoren za saobraćaj.

Danas od 8 sati bit će otvoren granični prelaz Bosanski Novi- Dvor.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI