PODIJELI

Jutros je u Kalesiji svanulo hladno jutro. Temperatura u 8 sati iznosila je -4 stepena, vlažnost zraka 100 % i pritisak 997 hPa. Danas u jutarnjim satima i prije podne, u sjeverozapadnim, centralnim, te ponegdje u istočnim područjima Bosne pretežno oblačno i maglovito, a u ostatku naše zemlje pretežno sunčano vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. Tokom dana, posupno naoblačenje sa zapada. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na planinama do -12, na jugu od -1 do 4, a najviše dnevna od -2 do 4, na jugu od 7 do 11 stupnjeva.

Hladno vrijeme u većem dijelu Bosne, kod hroničnih bolesnika može uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. U Hercegovini će opšta slika biti ljepša, uz više sunca, mada će sjeverno strujanje povremeno remetiti osjet ugode. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju, osobito tokom prijepodneva.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir nije narušavan, evidentirano je izvršenje 8 krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća. Tjelesne povrede zadobile 4 osobe.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija nije bilo saobraćajnih nezgoda, krivičnih djela niti slučajeva u kojima je javni red i mir narušen.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 57 pregleda.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Kikači Centar, Gornji Kikači, Ćivica Brdo i Kundakovići, Donji Rainci od raskrsnice G.Rainci do Ciglane – Hrastovi, Tubići,N.Naselje,Magistralni put do Prnjavora Huremi i Ulica Senada Požegića.

Stanje na cestama

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

(NKP.ba)

PODIJELI