PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano. Vjetar slab, veći dio dana, istočni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 24 do 30, na jugu od 29 do 34 °C. 

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. U poslijepodnevnim satima poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će se pojačati osjet sparine. Također je neophodno provoditi mjere zaštite od sunčevog zračenja. Sa dolaskom noći ugodnije, uz niže temperature i mirniji san. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen jednom, evidentirano je pet krivičnih djela, dogodilo se osam saobraćajnih nesreća. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 120 pregleda. 

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je osam beba, tri dječaka i pet djevojčica.

Smeće se danas odvozi iz naselja: od raskršća Međaš – Pista prema džamiji Vukovije Gornje – Bara do pijace mosta Tojšići, Novo Naselje, Rainci Donji od Ciglane – Hrastovi do stadiona Pedići, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.                    

Stanje na cestama

Pojačan promet vozila u jutarnjim satima bilježi se na većini puteva, a posebno u gradskim centrima. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prelazima: Doljani, Hum i Izačić pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BiH. Pojačanu frekvenciju vozila bilježimo i na ostalim graničnim prelazima, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

(NKP.ba)

PODIJELI