PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je promjenjivo oblačno sa sunčanim intervalima. Temperatura u 8 sati iznosila je 19 stepeni. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren porast naoblake ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. U večernjim satima i u noći sa ponedjeljka na utorak u većem dijelu Bosne se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina. U sjevernim područjima Bosne lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Poslije podne u Hercegovini i na zapadu Bosne vjetar u skretanju na jugozapadni. Dnevne temperature od 24 do 30, na jugu do 34 °C.  

Promjena vremena, osvježenje u vidu mjestimičnih padavina i nešto nižih temperatura, izraženije u centralnim dijelovima i na sjeveru zemlje, pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije. Na jugu, uz više sunca, ali također ugodnije obzirom da neće biti vruće kao u proteklim danima. Preporučljivo je ne izlagati se pretjerano suncu u vedrijim periodima, obzirom da će vrijednosti UV indeksa i dalje biti visoke. 

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 4 puta, evidentirano je izvršenje 5 krivična djela i na području TK se dogodilo 12 saobraćajnih nesreća. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 59 pregleda. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod  pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do benzinske pumpe, Vukovije Gornje, Džafići, Mejtefište, Zenuni, Masle, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak i Kadrići. 

Stanje na cestama

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, gdje se izvode sanacioni radovi. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Ključu i M-17 u Mostaru.

Jutros iz Bihaća starta memorijalna trka i supermaraton „Ne zaboravimo“ koji će trčati na relaciji Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ-Travnik-Lašva-A-1 Sarajevo sjever-Semizovac-Olovo-Kladanj-Potočari. Planirani dolazak u Potočare je 10.07. Molimo vozača da budu oprezni u trenutku prolaska učesnika maratona i da poštuju upute policijske pratnje.

Na graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI