PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno i vjetrovito sa kišom. Temperatura u 8 sati iznosila je 10 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje će usloviti zahlađenje i padavine u cijeloj zemlji. Na planinama će padati snijeg. Prije podne u nizinama će padati kiša. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima, usljed opadanja temperature zraka, u nizinama u Bosni kiša će postepeno prelaziti u susnježicu ili snijeg koji će padati i tokom noći na utorak. Bez snijega u sjevernim područjima Bosne. Od večernjih sati i tokom noći na utorak susnježica ili snijeg su mogući na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar ujutro slab južnog smjera. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na istok i sjeveroistok umjerene jačine. U noći na utorak jačanje bure. Dio prijepodneva je najtopliji dio dana. Temperatura zraka između 7 i 14°C. Sa dolaskom padavina temperatura zraka u opadanju.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Osjetljive osobe više pažnje trebaju posvetiti adekvatnom odijevanju obzirom da će se osjet hladnoće postepeno pojačati, usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura. Povećana naoblaka, padavine i zahlađenje, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, promjene raspoloženja. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje 13 krivičnih djela. Na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 10 saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna je teško povrijeđena, jedna lakše, a za tri osobe se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda. U tri nesreće zabilježena je samo materijalna šteta.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 121 pregled.

U tuzlanskom porodilištu rođeno je šest beba; dva dječaka i četiri djevojčice.

Smeće se danas odvozi iz naselja: magistrala Tojšići, Mujdani, Ibralići, Hidani, Spreče, Babajići, od benzinske pumpe IBM do raskršća prema Šehićima, Rainci Donji od stadiona Pedići i Zates, Olanovica, Carska Bašta, Katanovići i Paljevine.

Stanje na cestama

Prema prikupljenim informacijama, saobraćaj se ovoga jutra na većini puteva u BiH odvija nesmetano. Zbog pojačane frekvencije vozila u jutarnjim satima, u gradskim centrima moguće su gužve, pa vozače pozivamo na strpljenje. Na ostalim dionicama saobraća se umjerenim intenzitetom. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na magistralnim putevima M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac) i M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Zbog istražnih radova u tunelu Drenik, na dionici magistralnog puta M-1.8 Duboki Potok-Srebrenik, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

(NKP.ba)

PODIJELI