PODIJELI

U Kalesiji je jutros umjereno oblačno. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 66 procenata, atmosferski pritisak 975 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Pljuskovi su češći po Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Rijeđe će pasti malo kiše u Krajini, centralnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C.

Biometeorološke prilike će se pogoršati usljed promjene i jakog južnog strujanja. Opšta slika će tokom dana biti lošija, izraženije u Hercegovini i na zapadu zemlje. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, nesanice, razdražljivosti, glavobolje. Negativni uticaj promjene vremena oslabiće sa dolaskom noći.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 138 pregleda.

Zbog izvođenja radova na elektrodistributivnoj mreži, danas će doći do prekida u snabdijevanje strujom u naselju Donje Hrasno. U ovom naselju struje neće biti u vremenu od 11,30 do 14,30 sati.

Smeće se danas (12.02.2018.) odvozi iz naselja Dubnica Gornja i Hamzići u Miljanovcima, Rainci Gornji, Pilavdžići, Gutići, Međaš, Dolina, Vukovije Donje (od Jutela) prema Vukovijama Gornjim, Pista i Hadžići.

Poplave

Općina Gračanica: Zbog izlijevanja rijeke Spreče i dalje je pod vodom oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području rijeke. Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 341 cm.(Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 cm).

Općina Doboj Istok: Zbog izlijevanja rijeke Spreče pod vodom je oko 50 ha u priobalnom pojasu rijeke.

Požari

Prema izvještajima vatrogasnih jedinica sa područja Tuzlanskog kantona, pored nekoliko tehničkih imale su i intervencije na gašenju požara i to:

Grad Tuzla

VJ Tuzla imala je više intervencija:

– G.Čaklovići gorilo je nisko rastinje (manja površina)

– Šićki Kop gorilo je nisko rastinje (manja površina)

– Mandići gorio je pomoćni objekat

Općina Srebrenik

VJ Srebrenik imala je intervenciju u mjestu Like gdje je gorila šuma (opožarena površina 7 duluma)

Općina Lukavac

VJ Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara Šikulje (opožarena površina 20 duluma)

Općina Kalesija

VJ Kalesija imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u mjestu Olanovica (opožarena površina 2 duluma)

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Klizišta

U mjestu G. Orahovica u naselju Mehinbašići prijavljeno je klizište, oštećen put i ugrožena 3 stambena i 3 pomoćna objekta.

Stanje na cestama

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara karakteriše saobraćajnu situaciju u BiH. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo dionice: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Savjetujemo opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(NKP.ba)

PODIJELI