PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 13 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 93 procenta, atmosferski pritisak 981 hektopaskal. Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa slabim lokalnim pljuskovima. Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. Na krajnjem sjeveru zemlje vjetar istočnog smjera. Jaki udari juga prije podne i sredinom dana u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C.

Uz nestabilne vremenske prilike većina populacije će biti lošijeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 101 pregled.

Smeće se danas (16.04.2018.) odvozi iz naselja: Donji Rainci od stadiona u Pedićima i Zates, Magistrala Tojšići, Hidani, Babajići, Mujdani, Ibralići, Gornja Kalesija – Kadrići, Jusupovići i Pahunjak.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 15.04.2018. godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Živinice, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Teočak odgovarao kvalitetu čistog zraka.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, imale i intervencije na gašenju požara i to:

-PVJ Lukavac je imala intervenciju na gašenju požara na automobilu na magistralnom putu M4 Lukavac-Doboj u naselju Sižje,

– PVB Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara na pom. objektu (šupa sa drvima) u naselju Borić.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Zbog većeg odrona na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Učestali su odroni na brojnim dionicama, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog urušavanja potpornog zida, jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Drvar-Resanovci.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na lokalitetu Treševine, na dionici A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, zbog čega je saobraćaj na ovom lokalitetu usporen.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(NKP.ba)

PODIJELI