PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je umjereno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 2 stepena. Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C. 

Biometeorološke prilike će biti ugodnije. Dodatna stabilizacija, uz porast temperatura tokom dana, povoljno će djelovati na većinu populacije. Jutro i veče će biti prohladni, stoga je u ovim periodima preporučljivo biti oprezniji i posvetiti nešto više pažnje odijevanju. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je jednom, evidentirano je 10 krivičnih djela, dogodilo se sedam saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija evidentirano je jedno krivično djelo. Saobraćajnih nesreća i narušavanja javnog reda i mira nije bilo. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 136 pregleda. 

Na UKC-u Tuzla rođeno je pet beba, tri djevojčice i dva dječaka.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Rainci Donji od Ciglane – Hrastovi, Puzići, Herići, Požegići, Pedići do potoka, MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i Žutog mosta kod  pijace, Miljanovci – od rječice Bijeljevac do Benzinske pumpe IBM, zaseok Hamzići, Kalesija Gornja, Jusupovići i Pahunjak. 

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 16.2.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC, Lukavac, dok je na lokalitetima Živinice i Mobilna: Doboj Istok odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Požari 

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata, vatrogasne jedinice su pored nekoliko tehničkih imale i šest intervencija na gašenju požara i to:

  • PVJ Živinice je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na divljoj deponiji smeća u naselju Đurđevik i požar na dimnjaku na stambenom objektu u ul. Željeznička.
  • PVB Tuzla je imala četiri intervencije na gašenju požara i to tri zapaljena kontejnera u gradu i niskom rastinju u naselju Galešići. Požari su ugašeni. 

Stanje na cestama

Na dionicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vjetra. Niske temperature u jutarnjim satima pogoduju formiranju poledice, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici Šuica-Livno upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja neophodnih radova kod mjesta Potoci na magistralnom putu Jablanica-Mostar od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI