PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 18 stepeni celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35°C. 

Povoljne biometeorološke prilike očekuju se i prvi dan radne sedmice. Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom poslijepodnevnih sati poželjno biti oprezniji zbog vrućine te se suzdržati od pretjeranih aktivnosti, i uzimati dovoljno tečnosti. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine. 

U MUP-u TK nam je saopćeno da je javni red i mir narušen tri puta, evidentirano je devet krivičnih djela, a dogodilo se sedam saobraćajnih nesreća. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 111 pregleda. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Tojšići Gornji do Hidana i “Žutog mosta” kod  pijace, Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM, zaseok Hamzići, Vukovije Gornje, Džafići, Mejtefište, Zenuni, Masle I, Kalesija Gornja, Jusupovići, Pahunjak i Kadrići.  

Stanje na cestama

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao radovi u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive) i Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Gradina, Hum i Zupci pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH, dok su na ostalim graničnim prelazima zadržavanja, za sada, do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Apelujemo na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju za vozilo i putnike, kao i da provjere ispravnost vozila. Putem naše web stranice, mobilne aplikacije ili pozivom na naše telefone provjerite kakvo je stanje na putevima i graničnim prelazima. Vozite odmorni, a ukoliko putujete na duže relacije pravite pauze svaka 2 sata.

(NKP.ba)

PODIJELI