PODIJELI

Jutros je u Kalesiji pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne postepeno razvedravanje. Tokom dana slaba kiša je moguća na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu od 14 do 18 °C.

Biometeorološka prognoza je povoljna, većina ljudi biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Nakon svježijeg jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale. Nešto duže zadržavanje naoblake u centralnim i sjeveroistočnim područjima može kod osjetljivih osoba uzrokovati manje poteškoće, pretežno u prijepodnevnim satima. Opšta slika, većim dijelom dana, ljepša na jugu zemlje. 

U protekla 24 sata, na području Tuzlanskog kantona javni red i mir narušen je jednom, evidentirano je šest krivičnih djela, dogodile su se tri saobraćajne nesreće.

Na području općine Kalesija, u protekla 24 sata u jednom slučaju narušen javni red i mir.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 117 pregleda. 

Na UKC-u Tuzla rođene su četiri bebe, dva dječaka i dvije djevojčice. 

Smeće se danas odvozi iz naselja: Vukovije Gornje – od piste desno Kehonjina kafana, Mejtefište, Zenuni, Telica, Džafići, Masle, Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijaši, Zukanovići i Markovići.

Požari 

22.2.2020 (subota)

Grad Tuzla: Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je tri intervencije: nisko rastinje u naselju Mramor, nisko rastinje i dio šume u naselju Lipnica. Požari ugašeni.

Grad Živinice: Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je jednu tehničku intervenciju.

Općina Lukavac: Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je jednu intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju Karići. Požar ugašen.

Općina Kalesija: Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije: šumski požar u  Katanovićima (opožareno 2 dunuma šume), nisko rastinje u MZ Babajići (opožareno oko 20 dunuma). Požari ugašeni. 

23.2.2020 (nedjelja)

Općina Banovići: Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju šumskog požara površine 0,2 ha u naselju Omazići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac: Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervencije na gašenju šumskih požara u naseljima Duboštica, veća površina i Prokosovići površine 0,3 ha. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Srebrenik: Vatrogasna jedinica Grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju šumskog požara i niskog rastinja u naselju Falešići površine 0,5 ha. Požar je loklizovan i ugašen.

Grad Tuzla: Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Hukići, Ljubače i I Tuzlanske Brigade, te intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u ul. IV Bosanske Brigade. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Živinice: Vatrogasna jedinica Grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja površine 0,8 ha u naselju Gornja Lukavica. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Stanje na cestama

Zbog nižih temperatura u jutarnjim satima upozoravamo na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku su radovi na uklanjanju odrona na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak. Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Tokom dana, zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI