PODIJELI

Jutros je u Kalesiji oblačno vrijeme sa snijegom. Temperatura u 8 sati iznosila je – 9 stepeni celzijusa. Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom. Očekivana visina novog snijega od 5 do 20 cm. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne su mogući i jaki udari vjetra. Dnevne temperature od -10 do -4, na jugu od -3 do 3 °C.

Biometeorološka prognoza – Opšta slika je loša. Temperature će biti niže u odnosu na protekli dan i neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada bi i hronični bolesnici trebali maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom. Posvuda će preovladavati sjeverno strujanje koje će pojačavati osjet hladnoće, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodile su se dvije saobraćajne nezgode. U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u Vukovijama teže tjelesne povrede zadobila je pješakinja.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 98 pregleda.

Smeće se danas (26.02.2018.) odvozi iz naselja: MZ Tojšići – Centar, Novo Naselje, Bara, Gornji Tojšići do Hidana, Gornje Hrasno, Donje Hrasno, Babina Luka, Gornji Rainci, Pilavdžići, Gutići i Međaš Dolina.

Svi putevi na području TK-a su prohodni. Sabraćaj se odvija otežano. Gradski saobraćajni prevoz Tuzla skratio je linjie gradskog prijevoza u visinskim dijelovima MZ-a: Pasci, Obodnica i Dubrave. Također je i u općini Gračanica došlo do skraćenja linija u gradskom saobraćaju u visinskim dijelovima MZ-a: Malešići, Vranovići i Soko.

Stanje na cestama

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je obustava saobraćaja za sve kategorije vozila na dionicama magistralnog putu M-15 Livno-Šujica i Glamoč-Mlinište.

Iz istog razloga, na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog zimskih uslova za vožnju, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnom pravcu Konjic- Sarajevo.

Otežano i usporeno saobraća se u višim predjelima u zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim krajevima naše zemlje.

Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Trnovo-Foča, Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Olovo-Kladanj, Kupres-Šujica-Tomislavgrad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

(NKP.ba)

PODIJELI