PODIJELI

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 20 stepeni celzijusa. Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili krajem dana ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeveroistočni. Dnevne temperature od 30 do 36 °C.  

Jutarnji sati će biti ugodniji, potom bi, usljed nadprosječno visokih temperatura, kod hroničnih bolesnika moglo doći do jačanja tegoba. Osobe sa kardiovaskularnim problemima trebale bi reducirati boravak na otvorenom i suzdržavati se od težih aktivnosti. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i sunca. Dodatni problem predstavljaće i manjak svježine u noćnim satima. 

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje 4 krivična djela. Na području TK dogodilo se 12 saobraćajnih nesreća u kojima su 3 osobe lakše povrijeđene, a za 4 osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 32 pregleda. 

Stanje na cestama

Na putevima u BiH jutros se saobraća po suhom kolovozu uz umjerenu frekvenciju vozila. Pojačan intenzitet saobraćaja tokom dana očekuje se na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Zbog radova na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, obustavljen je saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

U toku su sanacioni radovi u tunelu Vranduk, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Zbog održavanja Državnog prvenstva u biciklizmu danas od 12 do 14:30 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-460 Gračanica-Bukva-Srebrenik.

Danas se održava i 6.Biciklijada Stazama rijeke Une na dionici magistralnog puta M-5 Dubovsko-Ripač. Za vrijeme biciklijade, vozila će saobraćati usporeno u smjeru kretanja učesnika.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Doljani, Gabela Polje, Izačić i Prisika, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI