PODIJELI

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 12 stepeni. Danas u Bosni većinom umjereno, prolazno i pretežno oblačno vrijeme. Lokalno u Bosni po kotlinama prije podne će biti magle. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C. 

Nakon svježijeg jutra, tokom kojeg je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, danju će otopliti i većina populacije bi trebala biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti. U dijelu centralne i sjeveroistočne Bosne, nešto duže zadržavanje naoblake prije podne kod osjetljivih osoba može uzrokovati slabije poteškoće, što će se postepeno umanjiti sa odmicanjem dana. 

U MUP-u TK smo saznali da  javni red i mir narušen jednom, evidentirano je 9 krivičnih djela. Dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća, u kojima je deset osoba povrijeđeno, među kojima dvije teže. 

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 58 pregleda. 

Stanje na cestama

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve uz rijeku Savu, Drinu, Vrbas i Spreču, te mjestimično magistralni put M-17 Sarajevo-Konjic-Jablanica.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00:30 do 04:30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Danas (28.09.) i u ponedjeljak (30.09.) u vremenu od 08 do 20 sati izvode se sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u Raštelici). Na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: : M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

(NKP.ba)

PODIJELI