PODIJELI

Jutros je u Kalesiji tmurno i maglovito vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 2 stepena celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 966 hektopaskala. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Više padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne povremeno slabija kiša. Na planinama će padati snijeg. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica je moguća u Krajini. Vjetar uglavnom umjerene jačine južnog smjera. U Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući i jaki udari juga brzine 40 do 55 km/h. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

Biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne u većem dijelu zemlje. Usljed nestabilnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su nešto izraženije tegobe poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, nesanice. Temperature neće suviše oscilirati, mada će povremeno jači jugo kvariti ugođaj. Opšta slika će biti nešto ljepša na sjeveroistoku.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 62 pregleda.

Smeće se danas (06.03.2018.) odvozi iz naselja Gojčin, Jelovo Brdo, Jajići, Zukići, Brda, Hrvačići, Seljublje, Horozovina, Paraći, Dedajići, Zulfići, Lipovice, Meškovići, Ibralići, Bukvari, Barčići i Šehići.

Stanje na cestama

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Kostela na magistralnom putu M-14 Bihać-Ostrožac, saobraćaj je do završetka policijskog uviđaja potpuno obustavljen.

Zbog kiše koja ledi u dodiru sa tlom otežano se saobraća na putnim pravcima Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Drvar-Bosansko Grahovo, kao i na području Mrkonjić Grada. Vozače na ovim dionicama savjetujemo da voze maksimalno oprezno.

Na moguću poledicu u jutarnjim satima upozoravamo i na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Doboj-Tuzla-Bijeljina, Olovo-Tuzla-Srebrenik, Bihać-Bosanska Otoka, Konjic-Mostar, Livno-Šujica i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Kolovoz je pretežno mokar, a zbog otapanja snijega povećana je opasnost od odrona, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Bihać-Bosanska Krupa, Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(NKP.ba)

PODIJELI